duminică, 12 ianuarie 2014

MACARONS Reteta pentru Emilia din Pascani





Reteta pentru  Emilia din Pascani 


Am facut de multe  de ori macarons,  primele au fost un dezastru, am incercat ambele retete care circula pe internet m-am uitat pe you tube la multe filmulete, am citit  N postari de pe bloguri,  dar tot nu reuseau asa cum vroiam, erau bune dar nu aratau a macarons, aratau  ca niste farfurii zburatoare, ca niste bezele sau a ceva biscuit crocant crapat si sfaramicios. 

Asta pana intr-o zi cand cu aceeasi reteta cu aceasi tehnica mi-au reusit,   waw,  s-a rupt vraja, de atunci am facut de foarte multe ori si am avut bucuria sa fie foarte apreciate de cei care le-au gustat si de cei care ma invidiaza pentru reusita dar nu incearca, si nu stiu ce pierd !

Eu folosesc ambele retete: 
Varianta  italiana:

90 gr de albus care a stat in figider minim 3 zile 
25 gr  zahar tos
200 gr zahar pudra 
110 gr de migdale macinate pudra fina
1 lingurita colorant: cacao, fructe liofilizate, sau gel colorant 

Se bat albusurile spuma si se adauga treptat cele 25 gr de zahar tos pana obtinem o spuma lucioasa si tare care arata cam asa:


Migdalele macinate si zaharul praf se amesteca,  se pune compozitia  de albus  si culoarea 


si amestecam cu o spatula incet  dar hotarat, aici se vede perfect cum se face:
https://www.youtube.com/watch?v=tko5r3MV8yE

Se pune in pos si  se pun pe o tava tapetata cu hartie de copt  in mici gramajoare de marimea pe care o dorim , eu de obicei le fac cam mari dar asa mi le plac, cand musti din ele sa mai ramana ca sa le admiri: finetea, culoarea, gustul, si aspectul.

Pana se incalzeste cuptoul se lasa la uscat pana formeaza o crusta si cand le atingem fin cu degetul sa nu se lipeasca.
Se coc la 150 de grade 14 minute, eu am cuptor electric si la mine asta e temperatura si timpul potrivit dupa multe incercari dar fiecare cuptor se comporta altfel , trebuie testat. 

Dupa coacere se lasa la racit si apoi se umple cu crema pe care o alegem, de ciocolata, lemon curd, crema de fructe, sau ce preferinte avem.

Varianta franceza: 
se face cu sirop si necesita un termometru pentru masurarea temperaturii siropului.


ENJOY !

2 comentarii:

Anonim spunea...

Multumesc pentru reteta !Am sa fac o incercare sper sa reusesc !Emilia

mandala spunea...

Emilia, cu placere, sigur reusesti !