PAINE DE CASA
Azi, am facut o painica de casa si pentru ca nu mai facusem de mult, nu eram sigura ca o sa-mi iasa asa de bine ca in trecut cand faceam pentru trei generatii si vorba lui bunica "framantam pana asuda grinda ".
Asa se zice la noi la Bihor, adica sa transpiri sa curga apa pe spate si pe frunte , asta am aflat dupa ce ma uitam cand la bunica, cand la tavan, sa vad cand e gata iar ea zimbea sugubat spunandu-mi, o sa vezi tu cand e gata , off ce vremuri cand mai credeam in basme .
Prima mea paine am facut-o la 14 ani cad mama mea fiind la spital , bunica ma invatat cum se face .
A trecut mult de atunci si cum acum este mai usor sa cumperi, am cam uitat gustul si parfumul de paine adevarata de casa.
INGREDIENTE :
- 500gr faina
- 250 ml de lapte
- o lingura de zahar
- o lingurita de sare
- jumatate de pachet de drojdie cu hartie galbena
- unt cat o nuca
- dragoste
Am pus faina cernuta intr-un bol, am facut o gaura la mijloc
si am pus zaharul peste el, drojdia faramitata , laptele caldut si am lasat coca 15 minute sa creasca .
Apoi am adaugat sarea si untul si am framantat pana "a asudat grinda" si am obtinut un aluat moale si elastic.
Am pus coca la cald o ora , dupa o ora am framantat-o
si am pus-o in cratita unsa cu untura si tapetata cu faina si
iar la odihna o ora.
Cuptorul l-am incalzit la 200 de grade cu jumate de ora inainte de a baga painea la copt .
Am taiat-o cu forma de biscuiti si am uns-o cu galbenus
amestecat cu putin lapte .
Se lasa la copt 40 de minute, se scoate si se pune la racit
si se mananca cu multa pofta si alte delicatese.
Pacat ca mirosul nu se poate posta pe blog toata casa miroase a paine si a copilarie .
Eu am mancat :
- o feliuta cu untura cu jumari si ceapa rosie si verde
- o feliuta unsa cu unt si carnati de casa si ceapa noua
- coltisorul mic pufos si crocant cu cascaval si slaninutza cu boia.
POTA BUNA !
Azi, am facut o painica de casa si pentru ca nu mai facusem de mult, nu eram sigura ca o sa-mi iasa asa de bine ca in trecut cand faceam pentru trei generatii si vorba lui bunica "framantam pana asuda grinda ".
Asa se zice la noi la Bihor, adica sa transpiri sa curga apa pe spate si pe frunte , asta am aflat dupa ce ma uitam cand la bunica, cand la tavan, sa vad cand e gata iar ea zimbea sugubat spunandu-mi, o sa vezi tu cand e gata , off ce vremuri cand mai credeam in basme .
Prima mea paine am facut-o la 14 ani cad mama mea fiind la spital , bunica ma invatat cum se face .
A trecut mult de atunci si cum acum este mai usor sa cumperi, am cam uitat gustul si parfumul de paine adevarata de casa.
INGREDIENTE :
- 500gr faina
- 250 ml de lapte
- o lingura de zahar
- o lingurita de sare
- jumatate de pachet de drojdie cu hartie galbena
- unt cat o nuca
- dragoste
Am pus faina cernuta intr-un bol, am facut o gaura la mijloc
si am pus zaharul peste el, drojdia faramitata , laptele caldut si am lasat coca 15 minute sa creasca .
Am pus coca la cald o ora , dupa o ora am framantat-o
si am pus-o in cratita unsa cu untura si tapetata cu faina si
iar la odihna o ora.
Cuptorul l-am incalzit la 200 de grade cu jumate de ora inainte de a baga painea la copt .
Am taiat-o cu forma de biscuiti si am uns-o cu galbenus
amestecat cu putin lapte .
Se lasa la copt 40 de minute, se scoate si se pune la racit
si se mananca cu multa pofta si alte delicatese.
Pacat ca mirosul nu se poate posta pe blog toata casa miroase a paine si a copilarie .
Eu am mancat :
- o feliuta cu untura cu jumari si ceapa rosie si verde
- o feliuta unsa cu unt si carnati de casa si ceapa noua
- coltisorul mic pufos si crocant cu cascaval si slaninutza cu boia.
POTA BUNA !
7 comentarii:
Ce poate fi mai bun decat o painica de casa proaspata si pufoasa? ;)
Miha , o alta paine buna ,buna de casa .
:)))) da, ai dreptate!
Cat imi aduci aminte de copilarie....cand bunica ne facea paine in test pe frunze de nuc! Si ce poate fi mai bun decat o paine facuta in casa fara EEEE-uri?!..:) O zi placuta!
Nely , ai dreptate, ce de bunatati mai mancam , dar si painea proaspata ,calda , crocanata cu untura groasa, groasa ca mi-e si groaza sa ma gandesc , scoasa din bidonul mare ,emailat din camara la rece , cu ceapa proaspat scosa din gradina ,din care muscam de parca era mar , rosiile culese la butuc si sterse putin asa de rochita doar de moft ca erau curate ca lacrima .
Imi place reteta, super...
Miodrag , numai reteta ?
Trimiteți un comentariu